Loading...

Süssön egy finom karácsonyi tortát

El sem tudjuk képzelni a karácsonyt karácsonyi sütemény nélkül a szenteste asztalán. A karácsonyi asztal egyik alapdarabja, és a legjobb, ha karácsony előtt egy nappal sütjük meg. Elkészítettük a pelyhes cseresznyevirágos receptjét.

8.11.2023

Honnan származik a karácsonyi torta?

Történelemszakértők szerint a 15. században kezdték sütni. A mi területünkről származik, és receptje az osztrák zsemléből származik. Eredetileg calta volt a neve, mert caltari nevű szakavatott pékek sütötték.

Mindig is a bőség és a jólét szimbólumának tekintették, és a családi boldogsághoz és jóléthez társították. Elkészítése nemcsak családonként, hanem régiónként is változik. Minden régióban más-más gyümölcsökkel vagy fűszerekkel készült karácsonyi süteményeket találunk.

Hogyan készítsük el a legjobb karácsonyi süteményt?

Nincs olyan háziasszony, aki ne szeretne egy nedves és ízletes karácsonyi süteményt. Ezért elhozunk egy receptet, amely kezdőknek és gyakorlott sütőknek egyaránt ideális.

Hozzávalók: A süteményt elkészíthetjük a következő receptekkel: 1:

A tésztához: 230-240 g víz (a felhasznált tojások nagyságától függően), 60 g lágyított vaj, 2 tojás, 120 g cukor, 1 vaníliás cukor (20 g), 2 nagyobb méretű 2 csipet só, 1 halmozott evőkanál savópor, 750 g sima liszt, 30-35 g friss élesztő, 100 g mazsola. Sütés előtt tojás a megkenéshez, és ha tetszik, szeletelt mandula a megszóráshoz. A tésztát ízesítésképpen reszelt citromhéjjal is ízesíthetjük, a mazsolát pedig előző nap egy kis rumba áztathatjuk. Ami a tejsavóport illeti, én pár koronáért veszem a gyógyszertárban, és nagyon jó süteményt lehet belőle készíteni.Bármilyen más élesztős tésztához is adok hozzá, az mindig finomabb.

Egy evőkanál cukrot, az összes élesztőt és 2-3 evőkanál lisztet (mindet előkészített, kimért hozzávalókból) langyos vízben felverjük, és kb. 20 percig állni hagyjuk. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót (a vizet fokozatosan), és szép lágy tésztává dolgozzuk, amit egy lefedett tálban hagyunk kelni kb. 45-60 percig. Dolgozzuk át a megkelt tésztát, osszuk két részre - két leendő challah-ra. Ezután a tészta mindkét felét 9 egyenlő darabra vágja (összesen 18 darabra), amelyekből a 2 challah-t fogja kötni. A tészta felosztásakor mérlegeléssel segíthet magának - minden darab és a kinyújtott szálak egyformák lesznek, és a wiener egyenletes lesz. Tekerje ki a darabokat egyenlő hosszúságú (kb. 20-25 cm) és vastagságú szálakra, és kezdje el kötni.

A négy szálból fogod kötni a csuhé alapját. Ezután a tenyered külső szélével nyomd át a kezed külső szélét a füzér eme legalsó rétegének közepén, hogy egyfajta széles, sekély barázdát készíts, amelyre a három szálat helyezheted. A tenyerünk szélét használva ismét kissé szorítsuk össze a fonatot hosszában középen (így a második szintet az elsőhöz nyomjuk). Végül készítsünk két szálból egy felső fonatot, amelyet a briós fölé helyezünk (és a briós fölé, a briós teljes hosszában és a briós mindkét végén), és a felső fonat mindkét végét jóval a briós alja alá tűzzük, mindkét oldalon egyformán.

Karácsonyi torta topper

Karácsonyi torta topper
2 600 Ft
Raktáron > 5 db

Arany muffin kosárkák 60db 50x32mm

Aranyszínű muffin kosarak. 60 db-os csomag. Méret 5 cm.
2 040 Ft
Raktáron > 10 db

Cesil szilikon forma karácsonyi motívumok 3

Méretek: 3,5 - 5 cm Használat: nyomja a modellezőanyagot a formába, az nem állhat ki a form
3 070 Ft
Raktáron 5 db

Karácsonyi gyertya lyukasztó 6cm

Kiváló minőségű ónlemezből készült karácsonyi gyertya formájú cukorka vágó.
460 Ft
184 Ft / 100g
Raktáron 5 db

Karácsonyi csillagos égbolt muffin kosárkák 50x32mm

Muffin kosarak karácsonyi motívumokkal. Méretek 50 x 32 mm.
980 Ft
Raktáron > 5 db

SweetArt mákos karácsonyi mix (90 g)

Összetevők: cukor (min.
1 600 Ft
1777.8 Ft / 100g
Raktáron utolsó 1 darabok

SweetArt cukorgyöngyök Golden Christmas mix 7 mm (80 g)

Összetevők: cukor (min.
1 600 Ft
2000 Ft / 100g
Raktáron 4 db
@parent